Ošklivost a smutek brněnského Bronxu

Spoustu let řeší každá sestava lidí na radnici, co s velikánským prostorem krásně umístěným prakticky v centru města. Marně. Přežívá ošklivost a chátrání.

Bude se kolem Cejlu opravovat a oživovat a ze čtvrtí kolem proslulých, nechvalně známých, ulic se stane, nová, živá a oblíbená část města. Léta to nefunguje. Naopak. Dneska je tato ulice plná prázdných, zaprášených obchodů s cedulemi "k pronájmu". Jenže. Kdo by se hnal do něčeho, kam se zákazníci moc ochotně nehrnou, kde - když budeme opravdu upřímní a nebudeme si lhát do kapsy - je největší nebezpečí okrádání a nepříjemností s místními obyvateli. Mám v tom i pár vlastních zkušeností. Takže raději nepíchat do vosího hnízda. 

Slibem nezarmoutíš. Jistě i další, budoucí páni radní budou před volbami slibovat řešení pár problémů počínaje hlavním nádražím a konče proměnou našich ošklivých částí města na cosi, kam si budou obyvatelé rádi chodit za kulturou a děti do multi škol (ano tento projekt společného radostného kulturnění a školního spolunažívání se pořád někdo snaží marně, proti vůli a zájmu všech zúčastněných, protlačit), funkční kavárny, obchody, pěkné ulice, svádějící k procházkám, jenže to se neděje. Pokud tedy nemáte zálibu v obrážení zastaváren nebo bazarů a procházky po zaprášených, nevábně vyhlížejících ulicích. 

Kdo tohle dilema dokáže rozlousknout, jistě zaslouží zlatý metál. Občas se cosi zableskne, jako například zboření staré fabriky naproti Tescu nebo některý z opravených a předělaných domů kolem Křenové a přilehlých ulic, jenže to jsou ojedinělé případy, dostanete se k nim průchodem místy dost nechutnými a v některých hodinách zvlášť nepříjemnými. 

Ty prázdné prostory nevěstí, pro tuhle část města, nic dobrého. 

 

Autor: Milena Zelenková | pondělí 20.3.2017 9:28 | karma článku: 20,35 | přečteno: 726x